Dies de Pau

Dies de Pau

Sobre El Pessebre de Casals

Andreu Martínez Miret, graduat en cinema  i televisió per la Universitat Ramon Llull, però també estudiant de cant a l'Esmuc, narra des de diferents perspectives la producció —en la qual va participar— d’El Pessebre, obra de Pau Casals, a la ciutat francesa de Bordeus en el seu documental Dies de Pau.

Ens remuntem al 12 de desembre de 2016: cinc cantants de l’Esmuc volen cap a Bordeus.

Per què? La història comença a principis del curs acadèmic de l’any 2016, quan el Conservatori de Bordeus va demanar la col·laboració de cinc estudiants de l’Esmuc per la producció de l’obra El Pessebre de Pau Casals a l’auditori de l’Opéra National de Bordeaux, junt amb l’orquestra dels estudiants del Conservatori de Bordeus i de Poitiers, sota la direcció de Marc Minkowski. Els cinc cantants seleccionats a través d’una audició van ser la Mireia Tarragó (soprano), Anna Alàs (mezzosoprano), Joan Francesc Folqué (tenor), Andreu M. Miret (baríton) i Xavier Casademont (baix).  Hem parlat amb l’Andreu per conèixer més la seva obra documental, que més endavant es publicarà amb l’objectiu de la seva difusió.

Sobre què tracta Dies de Pau?

Narra l'estada a Bordeus durant la producció d’El Pessebre, a través de diferents entrevistes i assajos, fins a arribar al dia del concert. Al documental es veu com a poc a poc els alumnes van entenent i estimant una obra totalment desconeguda per a ells, i el significat que hi ha al darrere és molt profund. S'explica des de com es va gestar el projecte fins a la seva execució, passant per les figures de Pau Casals i Joan Alavedra, que en esperit hi són presents en tot moment. No és ben bé un documental sobre El Pessebre, sinó una vivència en primera persona, que el porta més al terreny del making of.

Quin va ser l’objectiu de realitzar un documental al respecte?

Alguna cosa em deia que allò que havíem anat a fer era un esdeveniment que ens marcaria a tots en un futur, i sense saber que acabaria muntant-ne un petit documental, doncs vaig estar filmant cada dia, dins i fora dels assaigs.

Per què creus que és important la seva difusió?

Com a projecte pedagògic crec que és molt efectiu, i aquesta obra demostra precisament per què Pau Casals és un català universal, amb tots els seus valors. En un temps en què tot sembla retornar, cal tenir molt present la necessitat de seguir lluitant per la pau al món, i un document audiovisual com aquest, crec que ho pot fer tenir present.

Comments

Log in to comment.